Utorak, 12 Svibanj 2015 10:58

Gradonačelnik primio Nataliju Dopuđ - "Sestru godine"

U prigodi Međunarodnog dana sestrinstva gradonačelnik Vedran Neferović i njegov zamjenik Darko Puljašić primili su Nataliju Dopuđ - „Sestru godine" i Ružicu Dijaković, predsjednicu požeške podružnice HUMS-a.

- Biti medicinska sestra je jedan poziv koji sigurno osim humanosti i brige za bolesne ljude ima veliku ulogu, posebno danas kad je sve više onih teško oboljelih stanovnika, koji doista traže slamku spasa i za početak prvenstveno toplu riječ, a sve ostalo je na medicini. – rekao je tom prigodom gradonačelnik Neferović, čestitajući im njihov dan, a posebno sestri Nataliji Dopuđ na tituli „najsestre".

Sestra Natalija je jedna od prvih koja se školovala od 2002. godine na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu gdje je završila preddiplomski studij sestrinstva u trajanju od tri godine, te i diplomski studij sestrinstva, a onkološko hematološki modul završila je 2013. Radi kao glavna sestra na odjelu Dnevne bolnice za aplikaciju kemoterapije i smještaj bolesnika za dnevno liječenje.

O tituli koja joj je dodijeljena kaže: - Velika je čast i zadovoljstvo biti „Sestra godine", velika je i obaveza. Ljubaznost je početak liječenja, jer s ljubaznim kontaktom osmijehom i toplinom dobivate interakciju pacijenta, gdje možete početi kvalitetno raditi, kvaliteta života i kvaliteta rada jednako su uspjeh. Tome težimo, jer suvremeno sestrinstvo u skladu s modernom dijagnostikom i sve boljom dijagnostikom temelji se na sve boljem pristupu, a isto tako liječenju i izlječenju. –

- Medicinske sestre su ona snaga koja pokreće svaku zdravstvenu ustanovu, jasno s liječnicima, ali sestre su te koje održavaju sustav da funkcionira ovako lijepo, kvalitetno, dobro i kad liječnika nema, to je dobra duša svake ustanove – rekao je Darko Puljašić, zamjeni gradonačelnika, ali i ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije.

U našoj županiji radi oko 350 medicinskih sestara. Danas je sestrinstvo profesija koja predstavlja sve veće potrebe za obrazovanjem. O tome Ružica Dijaković kaže: - Nije više kao nekada da je sestra bila samo asistent u timu, imamo i visoko obrazovane sestre u požeškoj bolnici, ne samo sa srednjom školom, što je nekada bilo, sada postoje i fakulteti, magistri sestrinstva, čak i doktorati. Imamo kolegica koje su ambiciozne, među njima je i Natalija.-