Nedjelja, 10 Svibanj 2015 09:36

Divanhana gostovala u Gradskom kazalištu

Za sarajevski bend Divanhana kažu da je sevdah-atrakcija. Gostovanje u Gradskom kazalištu to je potvrdilo i inače suzdržane Požežane diglo na noge. Način na koji sevdalinku izvode ovi mladi obrazovani glazbenici osobit je ponajprije zbog sačuvanog urbanog pristupa, što sevdah i jest, uz zanimljiv i skladni dodatak jazza, pop i klasične glazbe. 

Kako je sevdalinka nastajala u narodu, te se generacijama prenosila i uobličavala, da bi do nas došla kao savršeno izbrušen i formiran glazbeni oblik, nije jednostavno ostvariti novi izričaj, a da ono najvrednije u njoj ne bude zloupotrijebljeno. Samo nekima poput Divanhane to uspijeva.

Bend je osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, početkom 2009. godine. Divanhanu predvodi izvrsni vokal mlada Leila Ćatić, dok su ostali članovi Neven Tunjić, Nedžad Mušović, Azur Imamović, Rifet Čamdžić, Danijel Čondrić, Irfan Tahirović i Borjan. U dvije godine održali su više od stotionu uspješnih koncerata u 15 država svijeta. Na koncertnoj turneji sa švedskim kraljevskim kazalištem „Riksteatern" održali su osam uspješnih koncerata u Švedskoj, a zapažene koncerte održali su i u kazalištu „Maksim Gorki" u Berlinu, u Istanbulu u centru scenskih umjetnosti „Zorlu", te na mnogim drugim pozornicama. Sada su na turneji po Slavoniji.