Četvrtak, 07 Svibanj 2015 10:33

Prometni redar - novina u Gradu

Poslove nadzora nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila te upravljanja prometom u cilju učinkovitog rješavanja prometnih problema na području Grada Požege ubuduće će obavljati prometni redar. Za ove zadatke ovlašten je i obučen Franjo Krvarić, službenik Upravnog odjela za komunalne poslove i gospodarenje. Na konferenciji za novinare o ovoj novini u reguliranju prometa informirali su Darko Puljašić, zamjenik gradonačelnika, Zvonimir Lukačević, voditelj Odsjeka poslova sigurnosti prometa na cestama i Ivana Radić, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske.

- Grad Požega je u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama uveo funkciju prometnog redara, čijim djelovanjem čime ćemo nastojati poboljšati kvalitetu življenja u našem gradu, posebno u dijelu u kojem vozači nisu dovoljno pažljivi i parkiraju na nogostupe, pa tako npr. majke s djecom, invalidi u kolicima ne mogu normalno prolaziti. Mi smatramo da Grad Požega treba biti taj koji će regulirati i upozoravati građane – rekao je Darko Puljašić, zamjenik gradonačelnika.

Policija će i nadalje na pozive građana izlaziti na teren, ali glavni dio poslova nepropisnog parkiranja vozila preuzet će prometni redar. U postupku ustrojavanja dobivene su suglasnosti Policijske uprave, a za obavljanje ovih poslova Franjo Krvarić osposobljen je na Policijskoj akademiji. Kako je rekao Zvonimir Lukačević, tijekom godine u Gradu se evidentira preko tisuću prekršaja nepropisnog parkiranja. Ono što je obavljala policija prenosi se na prometnog redara, što je veliko rasterećenje policijskih službenika, koji će sada moći obavljati druge poslove.

Kako je u prvom redu cilj preventivno djelovanje, u početku će prometni redar češće upozoravati na nepropisno parkiranje. No, ovlašten je i za pokretanje obaveznog prekršajnog naloga, a to može vozače ili vlasnike automobila stajati od 300 do 700 kuna, ovisno o težini prekršaja.