Nedjelja, 03 Svibanj 2015 18:14

Zlatne grive Zlatne doline, Mihaljevci 2015.

U organizaciji Konjogojske udruge Vallis aurea Požega održano je natjecanje "Zlatne grive Zlatne doline" Mihaljevci 2015. godine, te 8. Konjogojska izložba i 12. Revijalna utakmica u vožnji zaprega. U konkurenciji od pet kolekcija natjecalo se 39 grla hrvatskog hladnokrvanjka iz Mihaljevaca, Biškupaca, Velike, Đurđenovca, Trenkova, Jakšića, Lasovca, Križevaca, Grabarja Donjeg Miholjca, Prekopakre i dr. Titulu „šampionsko grlo" dobila je kobila Azra sa ždrebetom, hrvatski hladnokrvnjak uzgajivača i vlasnika Damira Pavkovića iz Trenkova.

Konjogojska udruga Vallis aurea ove godine obilježava 20. godina od svog osnutka, ima tridesetak članova koji imaju oko 70 konja. Redovno sudjeluju i natječu se na svim izložbama u cilju promicanja kulture rada s konjima, uzgoja konja i poticanju mladih članova da nastave konjogojsku tradiciju. Unazad kratkog vremena broj članova udruge se povećao, posebno mladim članovima pa Igor Del Vechio, tajnik udruge, s optimizmom procjenjuje budućnost konjogojstva na našem području.

U kolekciji starijih pastuha prvo mjesto zauzeo je konj Atila, vlasnika Olivera Juričevića iz MIhaljevaca, drugi je Sokol Branka Milosavljevića iz Sulkovaca i treće mjesato  konj Veseli Željka Adžića iz Mihaljevaca. U kolekciji mladih pastuha prvi je Bećar, a drugi Cezar Josipa Lovrečića iz Nove Bukovice, treći Bećar Marias Kube iz Jakšića. U kategoriji kobile najboljom je ocijenjena Zlatica, vlasnika Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker iz Kutjeva, druga je Beba Josipa Sabljaka iz Šumetlice, a treća Vilma Antuna Samaržije iz Biškupaca. Kobila Crna sa ždrebetom Dalibora Maroševića iz Prekopakre je najbolje ocijenjena u svojoj kategoriji, dok ja druga Olga Zdravka Bičanića iz Emovačkog Luga. U kolekciji omica prva je Cvijeta također Dalibora Maroševića, druga je Stela vlanika Vinogradarstva Krauhaker, a treća Zamba Mate Terzića iz Velike.

Na 12. Revijalnoj utakmici u vožnji zaprega natjecalo se njih 15-etak, a održana je i utakmica preciznosti, brzine i  utakmica u vuči klada s parom konja.

Izložba je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, uz potporu mnogobrojnih sponzora, među kojima je i Grad Požega. Gradonačelnik Vedran Neferović jer na otvorenju izložbe poželio svim sudionicima dobrodošlicu i uspjeh u uzgoju konja.

Pogledajte fotogaleriju!