Četvrtak, 30 Travanj 2015 10:06

Uz obljetnicu "Bljeska": vijenci, svijeće, molitva

U prigodi obljetnice uspješne i vrlo značajne vojno–redarstvene akcije „Bljesak" 1995. godine uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade Hrvatske vojske vijence su položili, zapalili svijeće i pomolili se predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Požeško-slavonske županije, Grada Požege, Hrvatske vojske, Policije, državne uprave, HDZ-a i drugi. Izaslanstvo Grada Požege predvodio je gradonačelnik Vedran Neferović u pratnji svojih zamjenika Darka Puljašića i Maria Pilona.

Prije no što su položeni vijenci, domovini u čast himnu je na trubi izveo Zvonimir Oršulić, učenik Srednje glazbene škole Požega, a vlč. Krunoslav Siroglavić, đakon u Župi  sv. Terezije, je predvodeći molitvu uputio riječi sjećanja na sve poginule, rekavši između ostalog: - Danas smo se okupili ovdje na mjestu sjećanja na one ljude koji su nas učinili ponosnima, koji su bili spremni ustati za obranu svojih domova i svojeg naroda, pod cijenu vlastitog života –.

Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. U vojno-redarstvenoj akciji „Bljesak" koja je započela 1. svibnja 1995., hrvatske vojne i redarstvene snage za samo 31 sat oslobodile su okupirana područja zapadne Slavonije i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.