Ponedjeljak, 20 Travanj 2015 10:07

Počeo Festival znanosti

Uz petnaestak drugih gradova i Požega ima svoj Festival znanosti, što ga organizira Povijesno društvo Požega s oko 40 suorganizatora. Održava se osim u Požegi još u 12 gradova, općina i sela (Požega, Pleternica, Velika, Kutjevo, Čaglin, Brestovac, Pakrac, Jakšić, Kaptol, Vetovo, Ljeskovica i Pakračka Poljana) s preko 300 sati programa. Festival znanosti otvoren je danas u Gimnaziji, gdje je postavljena i izložba fotografija o Japanu udruge GFR.

- Ove godine je specifičnost što smo Festivalom znanosti obuhvatili cijelu županiju, a zanimljivo je da smo Sunce pokušali prezentirati kroz sve znanosti i umjetnosti – kaže Goran Đurđević, predsjednik Povijesnog društva Požega. Festival je otvorio Ferdinand Troha, zamjenik župana.

Najviše je programa u Požegi na nekoliko lokacija: Katolička gimnazija, Gimnazija Požega, Gradski muzej, Gradsko kazalište, Gradska knjižnica i u pješačkoj zonu gdje će svaki dan biti program od 10-12 sati. Već danas se u Zvjezdarnici Oton Kučera može teleskopom promatrati Sunce i poslušati predavanje prof. Nenada Kuzmanovića o matematičkim pojmovima u bajkama i basnama. Radionice i predavanja održavat će se tijekom cijelog dana i tako sve do 26. travnja.

Ove godine obilježava se i Međunarodna godina svjetlosti, a u Hrvatskoj značajna obljetnica – četiri stotine godina od tiskanja Machinae Novae (Novi strojevi) Fausta Vrančića i njegovog homo volansa (letećeg čovjeka) - crteža padobrana. Tako je Sunce tema Festivala znanosti koji se održava u 15 gradova Hrvatske. Bit će obrađena kroz radionice, predavanja, diskusije, okrugle stolove, prezentacije, promocije projekata itd. Program je namijenjen svom dobnom skupinama.

Program festivala - pogldeajte ovdje!